TEKNISET PERUSVAATIMUKSET
ECEAT Suomen majoituskohteille vuonna

ECEAT Internationalin tekniset laatuvaatimukset on kehitetty niille jäsenmaille, joissa ei ole virallista, koko maan kattavaa ja sen kaikkia majoituspalveluita tarjoavia yrityksiä koskevaa pakollista teknistä laatuluokittelua, tai joissa virallista luokittelua ei voida käyttää.

Suomessa noudatetaan ECEAT:in teknisiä laatuvaatimuksia.

Laatuvaatimusten noudattamista voidaan seurata joko itsearvioinnin tai ulkopuolisen tarkastajan avulla. Arviointitapa riippuu jäsenmaasta ja sen käytännöistä. Suomessa laatua valvotaan toistaiseksi pääosin omavalvonnan ja matkailijoilta saadun palautteen avulla. Myös tarkastuskäynnit ovat mahdollisia.

Jotta majoituskohteelle voidaan myöntää ECEAT Suomen ekologisen ja kulttuurisen kestävyyden laatutodistus, on sen täytettävä myös seuraavat tekniset vaatimukset:

  • kaikkien majoitustyyppien yhteiset perusvaatimukset
  • huoneiden perusvaatimukset (jos tarjolla majoituskohteessa)
  • majoitustyyppikohtaiset perusvaatimukset (leirintäalueet, ateriapalveluja tarjoavat majoituskohteet sekä itsepalveluperiaatteella toimivat majoituskohteet)
1. MAJOITUSKOHTEIDEN YHTEISET PERUSVAATIMUKSET
Lakisääteiset perusvaatimukset

Majoituskohteen omistajan tulee noudattaa kansallisia lakeja seuraavissa asioissa:

  • vieraiden kirjaaminen, jos laki tätä edellyttää
  • palontorjunta- tai paloturvallisuuslakien noudattaminen (savunilmaisimet, sammuttimet)
  • rakennusturvallisuuslakien sekä elintarvike- ja hygienialakien noudattaminen
  • turvallinen juomavesi
  • jätehuoltoon ja jätevesihuoltoon liittyvä lainsäädäntö
  • ECEAT:in kansallinen järjestö voi myöntää todistuksen ainoastaan laillisesti perustetulle yritykselle, joka on rekisteröity maan veroviranomaisten edellyttämällä tavalla.
  • majoituskohteen omistaja huolehtii toimista, joilla estetään eläintautien leviäminen matkailijoiden välityksellä
Muut perusvaatimukset

1.1. TAVOITETTAVUUS

Majoituskohteen on oltava löydettävissä tiekartan ja kohteen tarjoaman lisätiedon perusteella.

1.2. VIERAANVARAISUUS

Majoituskohteen omistajan/ylläpitäjän tulee:

  • olla vieraanvarainen ja ystävällinen matkailijoille ja pystyä luomaan miellyttävä ilmapiiri
  • ryhtyä toimiin matkailijan ilmoittaessa muiden vieraiden, kiusallisen melun tai saasteen aiheuttamasta häiriöstä
  • huolehtia kohteen ja sen välittömän ympäristön siisteydestä

Majoituskohteen omistaja/ylläpitäjä ei saa:

  • osoittaa matkailijoiden uskontoon, ihonväriin tai sukupuoliseen suuntautuneisuuteen kohdistuvia ennakkoluuloja
  • ottaa vastaan useampia matkailijoita kuin mistä selviytyy

1.3. ASIANMUKAISEN TIEDON TARJOAMINEN MATKAILIJOILLE

Seuraavien tietojen tulee olla selkeästi matkailijoiden nähtävillä:

  • kaikki hinnat selkeästi paikallisessa valuutassa ja euroina
  • luettelo tarjotuista ylimääräisistä palveluista ja aktiviteeteista
  • talon säännöt
  • tietoa ympäristöstä sekä alueen kartta
  • tietoa alueen julkisista kulkuneuvoista
  • hätänumerot (lääkäri, poliisi, paloasema)
  • todistus ECEAT Suomen laatuvaatimusten täyttämisestä
  • kopio ECEAT Suomen laatuvaatimuksista (pyynnöstä matkailijoiden käytettävissä)

1.4. TURVALLISUUSNÄKÖKOHDAT

  • ensiapupakkaus on oltava helposti matkailijoiden saatavilla
  • majoituskohteen omistaja/pitäjä varoittaa matkailijoita talon ja ympäristön mahdollisista, etenkin lapsiin kohdistuvista vaaratekijöistä (koirat, kuopat, ojat jne.)
  • majoituskohteen omistaja/pitäjä ryhtyy toimiin, joilla estetään kohteen eläinten käyminen matkailijoiden kimppuun
  • majoituskohteen omistaja/pitäjä tarjoaa riittävät järjestelyt matkailijoiden omaisuuden turvaamiseksi (esim. lukot huoneiden ovissa, turvallinen pysäköintialue autoille/polkupyörille jne.)
2. HUONEIDEN PERUSLAATUVAATIMUKSET
jos tarjolla majoituskohteessa

Huoneet

  • huoneiden tulee olla kuivia, homeettomia ja raikkaita ja niissä tulee olla päivänvaloa
  • huoneissa tulee tarvittaessa olla lämmitysmahdollisuus
  • huoneissa tulee olla valot (jos sähkövaloa ei käytettävissä, tästä tulee ilmoittaa matkailijoille)

Oleskelutila

  • oleskelutilassa ei ole pysyviä vuodepaikkoja
  • oleskelutilassa on oltava pöytä sekä tuoleja vuodepaikkojen määrää vastaavasti

Makuuhuone

  • makuuhuoneessa tulee olla kunnon vuoteet, lakanat, peitot ja tyynyt
  • vuoteen vähimmäismitat ovat 190 x 80 (1 h vuode) and 190 x 140 (parivuode)
  • vuoteet ovat vähintään 20 cm lattiatason yläpuolella
  • patjan on koostuttava yhdestä osasta ja oltava tasainen ja tukeva
  • telttasänkyjä, sohvia jne. ei tule käyttää pysyvinä vuoteina
  • lisähuopia on oltava tarjolla kylmän sään varalta
  • Jos huone on seuraavia mittoja pienempi, tästä tulee tiedottaa matkailijoille:

  • 5 m² vuodetta kohden, korkeus 2,20 m
    7 m² parivuodetta kohden, korkeus 2,20 m
    7 m² kerrossänkyä kohden, korkeus 2,20 m

  • käytettävissä tulee olla lukulamppu
  • huoneessa on oltava vaatekaappi tai hyllyjä ja ripustustilaa vaatteille sekä ripustimia
  • huoneessa on oltava verhot tai kaihtimet
  • lakanat vaihdetaan aina uusien vieraiden saapuessa
  • huoneiden välillä ei saa olla kulkuyhteyksiä
3. MAJOITUSTYYPPIKOHTAISET PERUSVAATIMUKSET

3.1. LEIRINTÄALUEIDEN PERUSVAATIMUKSET

SOPIVA ALUE

  • teltta-alueen tulee olla tasainen ja kivetön
  • leirintäalueelle ei päästetä koti- eikä maatilan eläimiä (muussa tapauksessa tästä tulee ilmoittaa selkeästi ja mahdollisten vaarojen välttämiseksi on ryhdyttävä toimiin)
  • jätteiden ja jäteveden sijoituspaikat on osoitettava selkeästi
  • jos käytettävissä oleva tila ei vastaa vähimmäismittoja, tästä on tiedotettava selkeästi matkailijoille (perheteltan, matkailuauton tai asuntovaunun vähimmäistila on 50 m² , pikkuteltan 25 m² )

HYVÄKSYTTÄVÄT PESU- JA WC-TILAT

  • pesu- ja wc-tilojen käyttö ei häiritse muita matkailijoita
  • tilat ovat vaivattomasti käytettävissä vuorokauden ympäri
  • suihkuissa ja käymälöissä on oltava suljettavat ovet

3.2. PERUSVAATIMUKSET RUOKAPALVELUJA TARJOAVILLE MAJOITUSKOHTEILLE

VIIHTYISÄ RUOKAILUTILA

  • soveliaan ruokailutilan on oltava matkailijoiden käytettävissä ennen ateriaa, sen aikana ja sen jälkeen. Tarkoitukseen voidaan käyttää myös kerho- tai olohuonetta.
  • puhtauteen kiinnitetään erityishuomiota (pöytä, pöytäliinat jne.)

HYVÄLAATUINEN RUOKA

  • ateriat ovat hyvälaatuisia ja riittävän tukevia sekä sisältävät tuoreita tuotteita
  • paikallisia (maatalous)tuotteita on käytettävä, jos näitä on saatavilla

3.3. ITSEPALVELUMAJOITUKSEN PERUSVAATIMUKSET

TARJOTTU VÄLINEISTÖ

Matkailijoiden käytettävissä tulee olla:

  • ruokailuvälineet (veitsi, lusikka, haarukka, teelusikka), lautanen (syvä ja tavallinen) sekä lasi ja muki jokaiselle matkailijalle
  • ruoan kylmäsäilytystilat, hella, vesikattila tai sähköinen vedenkeitin, allas ja kylmävesipiste, kattiloita kansineen, paistinpannu, kulho, terävä veitsi, kauha, korkinavaaja, leikkuulauta, siivilä, tiskiharja, tiskirätti ja roskakori
  • asianmukaiset siivousvälineet
  • maadoitettu pistorasia (jos sähköä ei ole, tästä tulee tiedottaa matkailijoille)

  Palaa edelliselle sivulle