Vad är ECEAT?

I februari 2005 grundades ECEAT Finland rf, vars uppgift är att stöda och utveckla det nätverk som skapades under ett treårigt, riksomfattande projekt Ekologisk och hållbar turism. I nätverket medverkar researrangörer som erbjuder turismaktiviteter i:

  • ekologiska och biodynamiska gårdar
  • miljöansvariga värdshus och ekologiska byar
  • andra övernattnings- och besöksmål, där både miljövård och lokalkultur är viktiga teman.

Våra övernattningsmöjligheter varierar från tältplatser till helpension, från det enkla till det luxuösa. Vi erbjuder möjligheten att hitta lugn och ro i en liten villa eller till ett aktivt deltagande i livet på en ekologisk bondgård och i dess omgivning. På många utav gårdarna kan du även köpa ekologiska produkter.

Internationellt samarbete

Vi samarbetar med det europeiska ECEAT-nätverket (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism), som började sin verksamhet i 1990-talets Östeuropa. Det ursprungliga målet var att med hjälp av ekologisk turism främja och hjälpa lokala småodlare i sitt arbete samtidigt som man vill hjälpa odlarna att skydda den omgivande naturen och det lokala kulturlandskapet.

ECEATs resemål blev skattkammare för västeuropeiska besökare, som ville bekanta sig med den äkta och genuina landsbyggdskulturen. ECEATs ”eko-agro”-turism blev snabbt en succé och numera medverkar över 1000 resemål i nätverket i sammanlagt 20 europeiska länder.

ECEAT publicerar Gröna semesterguider på olika språk. Man kan även hitta mycket information om nätverkets aktiviteter och resemål på ECEATs internationella internetsidor.

Genom att besöka ECEATs resemål förenar du nöje med nytta: du kan njuta av din semester samtidigt som du hjälper ekologiska odlare och andra ekologiska företagare att bevara landsbyggdens mångfald och liv.